Pu-Erh Viu

Prelucrarea acestui tip de ceai seamănă în mare parte cu prelucrarea ceaiului verde. Iniţial frunzele sunt lăsate să se usuce puţin, după care sunt rulate manual astfel pornindu-se oxidarea. Acest proces chimic este oprit prin prajirea ceaiului in wok (procedeu numit Sha qing), la fel ca în cazul ceaiului verde, diferenţa fiind că procedeul este repetat de mai puţine ori decât la cel verde. În urma acestor procese ceaiul îşi pierde jumătate din greutate si se numeşte mao cha.

Din mao cha sunt presate turtele de Pu-Erh viu. Presarea ceaiului in diferite forme avea din timpuri străvechi roluri practice. Astfel ceaiul era mult mai uşor de transportat de caravanele ce străbăteau Drumul Ceaiului, totodată păstrându-se si prospeţimea ceaiului datorită contactului mai redus cu aerul.
În mod tradiţional ceaiul este presat între două pietre cu ajutorul greutăţii unui om care se urca pe ele. Totuşi în ziua de azi această practică este foarte rar întalnită, presarea fiind făcută de maşini care folosesc si aburi in proces, astfel ceaiul păstrându-şi mai bine forma.

În dinastia Tang toate ceaiurile (în afară de cel alb) care erau destinate nobilimii chineze erau presate.
Odată cu trecerea anilor ceaiul presat suferă un proces de fermentare ulterioară numită Houfajiao. Prin acest proces Pu-Erh-ul viu devine mai bun şi mai valoros. La fel ca unele vinuri de înaltă calitate, şi acest tip de ceai, cu cât este mai vechi, cu atât este mai scump. Există turte de ceai care au fost vândute la un preţ mai ridicat decât valoarea greutăţii lor în aur.

Chiar şi în ziua de azi în China tinerii care se căsătoresc primesc din partea naşilor o turta de Pu-Erh. Forma de cerc a turtei reprezinta integritatea familie, iar ceaiul este simbolul longevităţii.

Pressed pu-erh


1 raspuns la Pu-Erh Viu

July 5, 2011 at 8:51 am

http://www.youtube.com/watch?v=ij7hjioQQIs&NR=1
vizionati filmuletul aceasta.

LASA UN COMENTARIU