Cum Bem Ceaiul Verde
Pentru a absorbi cât mai bine antioxidanții și alti compuși cu funcții vindecătoare ai ceaiului verde, se recomandă să se bea o cană de ceai de cateva ori pe zi. Felul în care preparăm și bem ceaiul verde determină funcția sa terapeutică.
În culturile orientale unde se consumă ceai verde frecvent, cantitatea obișnuită este de 3 căni pe zi. Dar la noi este recomandat să se bea maxim 2 căni pe zi până la orele 17-18, pentru a se evita eventualele tulburări de somn.
Pentru infuzie se recomandă 2 grame de frunze de ceai la o cană. E important să folosiți frunze, deoarece ceaiul la plic sau îmbuteliat are mai puțini compuși antioxidanți. Apa se fierbe separat de frunze, iar temperatura indicată pentru ceai este de 85-90 grade.
Preîncălzirea este recomandată pentru ca ceaiul să nu-și piardă din temperatură și din numeroasele proprietăți prin contactul cu un vas rece. Astfel puteți sa încălzi vasul de ceai sau ceștile prin clătirea lor cu apă fierbinte.
Se lasă frunzele în sită 10-15 secunde pentru primele infuzii si gradual mai mult (chiar si pana la 3-4 minute) dacă doriți un concentrat mai mare.
Culoarea naturală obținută nu trebuie să fie închisă, ci deschisă, de un galben pal.
În cazul în care gustul ceaiului este foarte amar, înseamnă că n-a fost infuzat corect. Specialiștii în prepararea ceaiului spun că în mod normal acesta nu este amar.
Dacă folosiți în schimb mult zahăr și lămâie, acestea vor schimba aroma ceaiului. De regulă aroma sa este foarte puternică, acesta fiind degustat precum vinul.
Simplificat (observați durata infuziei de doar câteva secunde)
Tradițional chinezesc: